dimarts, 27 d’octubre del 2009

Violència de gènere

Publicat per Marina Iglesias~ a 22:05

Què és la violència de gènere?

De vegades, les diferents denominacions dels maltractaments porta a confusió: Violència de gènere, violència domèstica, de parella, cap a les dones,sexista...

La violència domèstica fa referència a aquella que es produeix dins de la llar, tant del marit la seva dona, com de la mare als seus fills, del nét l'avi, etc. Exclou les relacions de parella en què no hi ha convivència.

La violència de gènere té a veure amb "la violència que s'exerceix cap a les dones pel fet de ser-ho", i inclou tant maltractaments de la parella, com agressions físiques o sexuals d'estranys, mutilació genital, infanticidis femenins, etc.

Tipus de violència.

· Física. La violència física és aquella que pot ser percebuda objectivament per d'altres que més habitualment deixa empremtes externes. Es refereix a empentes, mossegades, puntades, cops de puny, etc, causats amb les mans o algun objecte o arma. És la més visible, i per tant facilita la presa de consciència de la víctima, però també ha suposat que sigui la més comunament reconeguda social i jurídicament, en relació fonamentalment amb la violència psicològica.

· Psicològica. La violència psíquica apareix inevitablement sempre que hi ha un altre tipus de violència. Suposa amenaces, insults, humiliacions, menyspreu cap a la pròpia dona, desvalorant seu treball, les seves opinions ... Implica una manipulació en què fins i tot la indiferència o el silenci provoquen-hi sentiments de culpa i indefensió, incrementant el control i la dominació de l'agressor sobre la víctima, que és l'objectiu últim de la violència de gènere.

· Dins d'aquesta categoria podrien incloure altres tipus de violència que porten aparellat patiment psicològic per a la víctima, i utilitzen les coaccions, amenaces i manipulacions per aconseguir els seus fins.

· Es tractaria de la violència "econòmica", en la qual l'agressor fa el possible per controlar l'accés de la víctima als diners, tant per impedir-la treballar de forma remunerada, com per obligar-la a lliurar els seus ingressos.

· Sexual. S'exerceix mitjançant pressions físiques o psíquiques que pretenen imposar una relació sexual no desitjada mitjançant coacció, intimidació o indefensió Tot i que podria incloure dins el terme de violència física, es distingeix d'aquella en què l'objecte és la llibertat sexual de la dona, no tant la seva integritat física.

Com podem tractarla?

Algunes de les intervencions més habituals i bàsiques per a la seva recuperació serien:

* Informació sobre la violència de gènere, causes i origen, mites, etc.

* Reducció de l'activació i l'ansietat en les formes en què es manifesti (insomni, agorafòbia, crisis de pànic, etc).

* Foment de l'autonomia, tant a un nivell purament psicològic, a través d'un canvi d'idees distorsionades sobre si mateixa i el món, com a nivell social, econòmic, etc, orientant en la recerca d'ocupació, recuperant suports socials i familiars,...

On recurrir?

Institut de la Dona – www.mtas.es/mujer

Direcció General de la Mujer – www.madrid.org

Institut Andalús de la Dona – www.junta-andalucia.es/iam

Institut Basc de la Dona – www.emakunde.es

Institut Canari de la Dona – www.icmujer.org

Federació d'associacions de dondes separades i divorciades – www.separadasydivorciadas.org

Fundació "Mujeres" – www.fundacionmujeres.org

Comissió per l'investigació de maltractament a la dona – www.malostratos.org

Recursos a diferents provincies espanyoles: http://www.malostratos.org/cindoc/140%20cindoc%20recursos.htm

2 comentaris on "Violència de gènere"

Sebastià on 29 d’octubre del 2009, a les 20:12 ha dit...

Ja veig que, a banda del japonés, també domines això de la informàtica!

Marina Iglesias~ on 30 d’octubre del 2009, a les 15:50 ha dit...

Jaja, sí, la veritat es que també m'agrada molt! Moltes gràcies!

 

カムパネルラ ★ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez